Wie ben ik?

Mijn naam is Johan Scherpenkate. Ik woon en werk in Almere en daar waar ik gewenst wordt.

Ik heb ruim vijfenveertig jaar werkervaring, o.a. in de retailbranche, waarvan  vijfentwintig jaar als zelfstandig ondernemer. In deze periode van mijn leven heb ik op zakelijk gebied veel meegemaakt. Dat heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik heb geleerd om met tegenslagen om te gaan en ik heb de ervaring dat je veel zelf in de hand hebt. Vandaar mijn levensmotto: "Je kunt golven niet stoppen, maar je kunt wel leren surfen". Door positief en realistisch te blijven en met een portie poldernuchterheid, heb ik de tegenslagen weten te overwinnen.

Op het moment dat ik geen voldoening meer kon halen uit mijn werk, heb ik de bakens verzet. Ik wilde mensen gaan helpen hun persoonlijke en zakelijke doelen te bereiken en mijn kennis en ervaring daarvoor in te zetten. Ze zeggen wel eens: "You can't learn an old dog any new tricks"
Ik heb iets anders ontdekt: "The fastest way to become an old dog is to quit learning new tricks"

Ik haal veel voldoening uit het werk als coach, trainer en spreker.  Het is goed om te ervaren hoeveel positieve energie er vrijkomt als mensen weer gemotiveerd en geïnspireerd de regie in eigen handen nemen en ze de moed vinden om andere wegen in te slaan. Ik heb mensen geholpen de noodzakelijke knopen door te hakken waarna ze weer richting aan hun eigen leven konden geven. Dat is waar ik het voor doe.

Ik heb een post-HBO opleiding Coaching als beroep en het certificaat Teamcoaching. Ik ben aangesloten bij de overkoepelende organisatie, de Nederlandse Orde van Beroepscoaches, de NOBCO.

Naast coach ben ik projectmedewerker bij Humanitas voor één dag in de week en geef ik leiding aan meerdere vrijwilligers, wat ik met veel plezier doe.