Wie bepaalt jouw succes?

Alleen of samen ondernemen

Ben jij zo iemand die de touwtjes niet uit handen kan geven, die de totale controle wil houden, die denkt dat jij de enige bent die het kan en moet doen zodat je medewerkers als marionetten door je organisatie bewegen met alle gevolgen van dien?

Of … ben jij diegene die de kaders en de doelstelling bepaalt en je medewerkers zoveel mogelijk laat uitvoeren door ze mede-eigenaar te maken van dat onderdeel en is jouw bedrijf/afdeling geënt op zelforganisatie, zelfsturing en medeondernemersschap.

Welke van de onderstaande twee zou jij graag willen zijn. A of B.

A:

-         Jij denkt dat jij zelf alles het allerbeste weet. Want je medewerkers hebben geen goede ideeën en credits en complimenten geven doe je al helemaal niet. Dat is voor watjes.

-         Alles moet op jouw manier, je luistert niet naar je medewerkers en houdt nieuwe ideeën en inzichten tegen. Want het is jouw bedrijf/afdeling en iedereen moet exact doen wat jij wilt.

-         Jij wordt bij iedere fout heel erg boos, je bent streng en dreigt met drastische maatregelen. Want je medewerkers zijn lui, snappen het niet en maken expres fouten om jou te jennen

-         Jij houdt alle informatie voor jezelf, want kennis is macht. Je medewerkers zijn niet te vertrouwen en als jij alle informatie bij je houdt dan blijven je mensen lekker dom en doen precies wat jij zegt.

-         Jij neemt alle kritiek persoonlijk en neemt onmiddellijk verregaande maatregelen. Jouw wil is wet en jij laat je door niemand vertellen wat jij moet doen.

B:

-         Jij beseft dat je niet alles hoeft en kunt weten. Want je medewerkers hebben ook goede ideeën en hun specialisme. Credits en complimenten geven is essentieel. Dat maakt ze nog verantwoordelijker. Jij vindt het zelf ook leuk om ze te krijgen.

-         Niet alles hoeft op jouw manier. Je luistert naar je medewerkers en verwelkomt nieuwe ideeën en inzichten. Want zij zijn ook mede-eigenaar van dat onderdeel en hun betrokkenheid is van onschatbare waarde.

-         Je wordt niet bij iedere fout boos. Je toont begrip, spoort ze positief aan en maakt duidelijk dat dit een leerproces is. Tegenslag kan je medewerkers juist snel volwassen maken en door aanmoediging zullen ze snel zelf bij de oplossing komen. En jij begrijpt dat ze geen fouten maken om jou te jennen.

-         Je houdt niet alle informatie voor je zelf maar deelt deze met je medewerkers. Je vertrouwt je medewerkers en maakt ze zelfstandiger. Samen ben je sterker, slimmer en beter. Dit uit zich in positievere resultaten.

-         Je neemt kritiek serieus, ook de kritiek op jou. Je staat open voor kritiek en je luistert en handelt daarnaar, want je realiseert je dat jij ook de wijsheid niet in pacht hebt.

Stel je zelf de vraag eens: Zou jij als A of als B willen leiden.
Stel je zelf dan ook de vraag: Zou jij je door A of door B willen laten leiden.

Als je voor A hebt gekozen, lees het dan nog eens rustig een paar keer door.
Heb je voor B gekozen. Succes!, het gaat je lukken en veel plezier met en van je team.